Rozklad společnosti – zn. snadno a rychle.

Prožíváme velmi turbulentní období, kdy zpráv je tolik, že je člověk nestačí sledovat. Aktuální dění tak dává za pravdu všem těm, kteří odhadovali, že díky neschopnosti novodobé aristokracie se na cestě k rozvalu společnosti postupuje zrychleně.

Začnu malou odbočkou o EU. V r. 1999 byla společnost mediálně připravena odkývat “humanitární” bombardování Jugoslávie. Troufám si tvrdit, že dnes by většinová společnost reagovala odlišně. Hlavním důvodem by dle mého bylo to, co se odehrálo v Katalánsku. Tam taky chtěli využít právo na sebeurčení, postupovali demokratickou a hlavně mírovou cestou a … a dostali po tlamě všichni, ženy děti starci, z vůdců jsou reální političtí vězni v EU na mnoho let. Všichni tak díky tomu zpropadenému internetu byli konfrontováni s faktem, že o žádný boj za svobodu a demokracii nejde. Z hlavních milníků pak následuje pravidelná řežba “Žlutých vest”, kdy vládci prostému lidu vyjevili, že na “demokratické Západě” řežeme demonstranty v souladu s právem, na proklínaném “Východě” (který se hlavně nechce Západu podřídit) pak řežou demonstranty sice méně brutálně, ale zato nedemokraticky a totalitně. Ukázkové farizejství a dvojí metr. Když pak dojede naprostý EU ťulpas za Lavrovem a začne o demonstracích za Navalného, tak mu stačí jen přehrát video, kterak brutálněji řežou protestující v jeho domovině a .. a odjíždí jak zpráskaný pes, což nebrání tomu vykřikovat, kterak ho agresivní Rusko ještě agresívněji a bezdůvodně ponížilo. Cestu k rozpadu EU aktuálně lemují fakta kolem COVID-19, resp. fiaska kolem vakcín. Jde to tak daleko, že už i skálopevný zastánce EU G. Verhofstadt veřejně tvrdí, že Unie selhala. K tomu si přiberte odbojné Polsko a hlavně V. Orbána a je jasné, že EU směřuje neodvratně k rozvratu. Jako super potvrzení tohoto faktu, mohou nevěřící brát informaci o tom, že už i malé bezvýznamné Česko s připosraným (před EU) premiérem, ta malá nesvéprávná kolonie, si dovolila obejít orgány EU a sama uzavřela smlouvu o dodávkách léku proti COVID-19. Aktuálně běží boj za Sputnik-V, kdy odpůrcům ýž zbývá jen argument, že … “vždyť jim nefunguje ani Novičok”. Kdo přemýšlí tak si musí všímat opět toho o čem se nepíše. Zatímco negativní důsledky a úmrtí ideologicky čistých vakcín jsou zlehčovány nebo potlačovány, pak o Sputniku-V je v tomto směru ticho po pěšině … a buďte si všichni jistí, že kdyby měl SPutnik-V podobné nebo i menší potíže, tak to čteme na hlavních stránkách médií 8 dní v týdnu a bylo by to každodenním “otvírákem” všech televizních zpráv. Jenže tohle není k dispozici …

Ale pojďme domů – tady to taky nabírá na obrátkách a dle mého to běží ve dvou rovinách.

První rovina se odehrává okolo toho, co je čím dál zjevnější a kvůli čemu echt sluníčka a zastánci “Západu” zuří víc a víc. Jde o to, že nová doba má v podstatě k dispozici zhruba stejné období, jaké měl bolševik. A výsledky jsou z národního hlediska diametrálně odlišné. Jakeš to vyjádřil větou .. “A kde máte ty byty, školy, školky, nemocnice, fabriky…?” Moji rodiče pamatují výstavbu celé Ostravy-Poruby, já pak Dubiny, části Hrabůvky, paneláky na Fifejdách … atd. Nutno říct, že výkon, který český lid v tom režimu podal, byl úctyhodný a často za situace “komunistům navzdory”. Shrnuto – východní blok byl v těžké ekonomické izolaci (dnes by se řeklo pod sankcemi), přesto dosáhl z národohospodářského hlediska úctyhodných výkonů. Byla soběstačnost v kde čem, hlavně potravinová, zahraniční pohledávky převyšovaly dluh, financovali jsme vševojskovou armádu, lékařská péče, školství zdarma absolutně pro všechny, postavili se přehrady, fabriky, dálnice metro …. Dnešní režim dokázal pouze všechny tyto vybudované statky spotřebovat – částečně rozkrást, částečně zprivatizovat a zbytek v podstatě darovat na “Západ”. Naprosto ukázková akce (za kterou tleskali kongresmani ve stoje) byla likvidace českého zbrojního průmyslu a všeho navazujícího z oboru přesného strojírenství, kdy naše trhy byly promptně obsazeny zbrojovkami západními nebo situace s vodou, která dopadne na naše území a je pak českým domácnostem prodávána zahraničními firmami. Nový režim minulým úctyhodným národohospodářským výsledkům nesahá ani po kotníky, přestože jsme masírování o opaku. Dnes je totiž za největší výkon nové doby považováno (a preferováno) žití na dluh a … a splácení čím dál větších úroků zahraničním bankám (na zahájení splácení jistiny zatím nedošlo). Tento dluhový trend je vydáván za to nejlepší co nás mohlo potkat a kdo poukáže na dopady v budoucnu je označen za ekonomického analfabeta nebo přímo Putinova rozvraceče. No, k rozvratu dochází, ale nikoliv působením Putinových nekalých sil, ale každodenní činností naší novodobé aristokracie. Posledním hřebíčkem dnes je schvalování pandemického zákona, kdy jedním z bodů má být odškodnění za COVID-19. Rozvrat státní kasy začal loni, kdy si schválili bianco šek na cca 520 miliard (520 TISÍC miliónů) aniž by bylo určeno na co se mohou čerpat. Tohle je důvod, proč se neustále prodlužuje nouzový stav, kdy rabování státní kasy jede bez jakékoliv kontroly – zatím ještě nerozkradli vše. Vrátím-li se k pandemickému plánu, tak předvídám, že na odškodnění dosáhnou jen velké firmy, které ten vyrabovaný státní rozpočet už jen vyluxují

Druhá rovina rozvalu je právní – že “privatizace” probíhala při zhasnutých světlech je dnes jasné každému a většina to bere tak, že se holt stalo. Ovšem novým startovacím výstřelem by mohlo být uzavření tzv. “Opoziční smlouvy” kdy si ODS a ČSSD rozdělila stát na sféry k beztrestnému rozkrádání. Následovala amnestie prezidenta Klause pro zatím nepotrestané zloděje a následuje Čapí hnízdo, kdy paragrafy byly ohnuty tak, aby peníze určené malým firmám skončily v největší české korporaci. Všechno to má jedno společné – lidu je předkládáno, že vše bylo formálně podle práva a nic se s tím nedá dělat. Důsledkem je, že lid vidí, že právo neplatí pro všechny a kdo má peníze, moc nebo známost může paragrafy příslušně ohnout. Čím dál více tedy bude mezi prostým lidem aktuální otázka: “… když nemusí zákony dodržovat oni, proč bych měl já?”. Další milník na cestě k rozvratu společnosti jsou obejití ducha zákonů a Ústavy při prosazení pokračování nouzového stavu a zásah Ústavního soudu do voleb 2021. Obojí je na zvláštní rozbor.

Co se týče budoucnosti – nejhorší je, že nemáme vizi, že netušíme jak a kam dál. Zatím není nikdo, kdo by ji formuloval a pasoval se do role lídra. Zatím stále probíhají destruktivní kroky, kdy každý chce ještě něco ze společného urvat. Stále platí princip privatizace zisků, ale socializace nákladů. Česká společnost se tak stále propadá do bahna.

Přestože nám chybí vize, resp. lídr, který by měl, většinou společnosti, akceptovatelnou vizi do budoucna, může být dobrou zprávou, že takový lídr může existovat a být dočasně neznámý veřejnosti. Důkaz o tom máme na východě … v r. 2000 se stal prezidentem RF do té doby neznámý, v podstatě politicky nevýrazný úředník. Na jeho dlouhou politickou kariéru by si v té době vsadil jen málokdo … ten tenkrát nevýrazný a neznámý úředník se jmenoval a jmenuje V. V. Putin.

První, kdo se snaží otázku vize otevřít je sociolog P. Hampl – viz. jeho video.